Thursday, July 21, 2011

Adoyaii..! Lebih2 La Pulak Nie...Majlis Peguam bagi nasihat kepada SPR agar menyertakan NGO ke dalam Suruhanjaya tersebut bagi memastikan SPR lebih telus dan lebih adil. Sekaligus semakin jelas menunjukkan badan tersebut sudah sampai ke tahap matang untuk didaftarkan sebagai PARTI LOYA MALAYSIA.

Kecenderungan berpolitik Majlis Peguam sememangnya sangat ketara. Majlis Peguam sudah hilang kebebasan dan tema untuk menjaga kepentingan ahli yang terlibat dalam bidang guaman. Sebaliknya Majlis Peguam menjadi salah satu entiti yang bercakap bagi pihak Pakatan Rakyat.

Justeru, apa kasta Majlis Peguam untuk memberikan nasihat kepada SPR untuk kelihatan lebih adil dan telus, jikalau Majlis Peguam sendiri sudah dicemari dengan taik-taik Pakatan Rakyat yang bukan sahaja cirit dan melekit, bahkan kohong dan masam bacin!!!

Cadangan Majlis Peguam itu ialah merujuk desakan agar BERSIH menjadi sebahagian daripada SPR. Agak aneh, BERSIH yang merupakan pertubuhan haram dan didalangi oleh ahli-ahli politik dari Pakatan Rakyat, dikatakan dapat menjadikan SPR lebih telus dan lebih bersih? Para pemimpin politik dalam BERSIH itu sendiri sedang mencari-cari kaedah untuk mendapatkan kemenangan dalam PRU13 nanti dengan cara mudah, Majlis Peguam kata, penyertaan BERSIH akan menjadikan SPR lebih bersih?

Dan dalam BERSIH itu sendiri terdapat 62 NGO yang mendukungnya selain Pakatan Rakyat. Daripada 62 NGO tersebut, hanya 2 NGO yang dikaitkan dengan Islam iaitu JIM dan IKRAM. BERSIH 2.0 dikuasai oleh NGO Kristian dan Hindu!

Itu sahaja sudah cukup untuk menimbulkan kontroversi dan seribu satu macam pertanyaan.

Dah sememangnya Majlis Peguam layak sangat-sangat untuk didaftarkan sebagai sebuah parti politik dan menjadi komponen keempat Pakatan Rakyat menggantikan SNAP yang dah keluar dari gabungan PKR-DAP-PAS itu dalam tempoh tidak sampai tiga bulan bergabung untuk PRN Sarawak!

Lagipun Pakatan Rakyat sendiri adalah parti peguam-peguam hebat... Karpal Singh, anak-anak lelakinya, Sivarasa, Sankaran, N.Surendran dan nama-nama yang lain... sudah tentu apabila Majlis Peguam menjadi parti politik, lebih ramai peguam yang boleh digabungkan untuk memutarbelitkan pelbagai isu.

Bukankah KEPAKARAN PEGUAM adalah memutarbelitkan fakta bagi memastikan kemenangan anak guamnya? Dan bukankah motif utama peguam dalam berkerjaya mereka adalah wang? Kalau bukan kerana wang, takkanlah peguam-peguam yang berjaya mengalahkan FELDA, dapat bahagian lebih banyak berbanding peserta-peserta FELDA yang menyaman FELDA selepas peguam-peguam FELDA tidak datang untuk mempertahankan majikan mereka?

Memang elok benarlah Majlis Peguam jadi parti politik... dan tidak layak langsung untuk Majlis Peguam memberi nasihat kepada SPR atau mana-mana pihak untuk berlaku adil serta telus kerana tindakan sebegitu, ibarat mengajar lembu mengiau, dan mengajar babi menyalak!

Taken from blogger fren..,
The Flying Kick

2 comments:

 1. Bagus!
  'Lubuk Emas' Terengganu dikhianati - Generasi muda dan generasi baru Terengganu adalah generasi paling bodoh dan tolol jika BN terus berkuasa..
  http://Facebook-1Malaysia.blogspot.com/
  Undi BN Undi HARAM- Media BN Media Porno. FUCK Pemimpin BN. Pemimpin BN mcm PUKIMAK.
  http://blog1Malaysia.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. mohon dipautkan link ini kepada blog anda

  http://semaremas.blogspot.com/

  tengkiu

  ReplyDelete