Saturday, February 18, 2012

Itu Dia Punya Pasal – Nik Aziz

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim mempertahankan kenyataannya berhubung sokongan terhadap sebarang usaha bagi menjamin keselamatan Israel sebagai mewakili Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Justeru, kata Menteri Besar Kelantan itu, beliau tidak peduli dengan kenyataan Ketua Pembangkang tersebut yang dilihat tidak menghormati pendirian Pas berhubung negara Israel dan isu pembebasan Palestin.

“Itu dia punya pasallah, kenyataan saya ini untuk mewakili Pas, dia mewakili PKR. Itu tak apa (Anwar tidak menghormati pendirian Pas), dia punya pasal, tak ada apa,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas melancarkan Program Merealisasikan Amal Makruf Nahi Mungkar Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) Kelantan di Balai Islam Lundang dekat sini hari ini.

Laporan muka depan Sinar Harian hari ini melaporkan Anwar tetap dengan pendiriannya mengiktiraf kewujudan negara Israel dengan syarat tentera negara tersebut perlu berundur dari tanah Arab, keganasan dihentikan serta aspirasi dan kewujudan rakyat Palestin dihormati.

Anwar turut dilaporkan berkata, beliau memahami bahawa Pas berpendirian kewujudan negara Israel adalah haram dan parti itu tidak berhasrat mengadakan rundingan serta kerjasama dengan Israel.

1 comment:

  1. Bersetuju untuk tidak bersetuju. Apa lagi nak disokong pada Pakatan Rakyat. Memang tak boleh berpakat punya, para pemimpinnya sangat ego dan keduanya tak mahu mengalah. Ini baru isu luar negara, kalau isu besar dalam negara macamana? Mereka bukan berpakat, cuma satu persetujuan yang longgar sahaja, mengalahkan BN. Habis kalau menang tapi Pakatan berpecah dan tak dapat majoriti macamana? Huruhara rakyat dibuatnya. Jangan beri undi pada Pakatan, mereka sesama mereka pun bergaduh, masing-masing tak mahu mengalah, macamana nak memerintah?

    Ya Allah, lindungilah kami dari kejahatan mereka yang zalim

    ReplyDelete